Projecten

overzicht

Belgacomgebouw wordt aangepakt !

25-10-2013

Eind de jaren ’90 werd het Belgacomgebouw (Antwerpsesteenweg 146 - naast het Administratief Centrum) door de gemeente aangekocht. Meer dan tien jaar lang werd het gebouw gebruikt door de diensten van het ministerie van financiën en kadaster. Nadat deze administraties naar Brasschaat verhuisden, heeft de gemeente de plannen opgestart om het gebouw om te vormen tot een hedendaagse Muziekacademie en een opvanglocatie voor Buitenschoolse Kinderopvang voor de leerlingen van de school van de wijk Zilverenhoek.

Via de ‘Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester’ werd een architectenbureau aangeduid. De plannen en het bestek worden momenteel afgewerkt.  Dit groot renovatieproject vormt het oude RTT-gebouw om naar een Academie voor Woord en Muziek en Buitenschoolse Kinderopvang met meer dan 2500,00 m² vloeroppervlakte.

Op het gelijkvloers wordt in het deel “Muziekacademie” een oefenzaal voor ca. 100 personen voorzien, naast directiekantoor, secretariaat en twee kleine en grote klassen. Op de verdieping volgt een lokaal voor ‘woord’, zes kleinere klassen en twee grote leslokalen. De ruimten voor de ‘Buitenschoolse Kinderopvang (BKO)’ bevinden zich allen op het gelijkvloers. Twee grote speelruimten met buitenterras, de nodige sanitaire ruimten en berging voor speelmateriaal zullen in de toekomst zorgen voor een optimale opvang van de schoolkinderen.

Het gekozen ontwerp heeft veel oog voor duurzaamheid. Er  ging veel aandacht naar een logische  indeling, een goede circulatie, afzonderlijke toegangen en wachtruimten. Energetisch wordt het gebouw aangepakt door een volledige dakisolatie  te voorzien en tijdens het bouwproces zullen alle energie- en kostenbesparende overwegingen meespelen. Functionele verlichting zal voorzien worden en de verschillende muziekleslokalen zullen akoestisch van elkaar gescheiden worden.

Na gunning van deze renovatiewerken,  zullen we na een korte bouwperiode, op het eind van 2014 het nieuwe gebouw te kunnen invullen. Vanaf 1 januari 2015 beschikt onze gemeente dan over een hedendaagse en moderne ‘Academie voor Woord en Muziek’ en locatie voor ‘Buitenschoolse Kinderopvang’.