Kapellen

overzicht

Kapellen is grote uitzondering in regio met zeer weinig bedrijfsvriendelijke gemeenten

12-10-2004

ANTWERPEN

Het ontbreekt de regio Antwerpen aan bedrijfsvriendelijke gemeenten. Uitzondering is Kapellen.

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland stelde gisteren een onderzoek voor naar bedrijfsvriendelijke gemeenten in de provincie en het arrondissement Antwerpen. Blijkt dat de regio Antwerpen het slechtst scoort. Het project Bedrijfsvriendelijke Gemeente' werd met de steun van de Vlaamse regering, opgezet om uit te zoeken waar het lokaal economisch beleid het beste aan bod komt. Daarbij werd zowel de mening gevraagd van gemeenten als van bedrijven. In Vlaanderen vulden liefst 9.570 ondernemingen (22 %) en 273 gemeenten (van de 308) de vragenlijst in.

In het arrondissement Antwerpen werden 4.952 bedrijven aangeschreven, waarop 934 (18,9 %) een antwoord gaven. ,,Meteen, de slechtste score van alle Vlaamse arrondissementen'', merkt prof Wim Vanhaverbeke op die de antwoorden ontleedde.

Al onmiddellijk blijkt dat de bedrijven het gemeentebeleid tegenover hen niet vriendelijk vinden. Bovendien is de situatie verslechterd in de laatste vijf jaar. Er is verkeersellende. De bedrijven zijn moeilijker bereikbaar. Er is geen ruimte beschikbaar voor nieuwe initiatieven. Informatie is slecht of niet beschikbaar. Vergunningen laten eindeloos op zich wachten en in het arrondissement Antwerpen is het minder veilig dan in meer landelijke gebieden.

Uitblinker is Kapellen. ,,Wiedes'', reageert burgemeester Koen Helsen die wijst op het fiscaal vriendelijke klimaat, het ontbreken van bedrijfslasten en de goede ligging.

Niet alleen kmo's voelen zich goed in Kapellen, ook grote ondernemingen en enkele omvangrijke firma's die in de haven werken.

Voka start binnenkort info-avonden om het tij bij de minder goed scorende gemeenten te keren. (SDL)

Het Nieuwsblad, pagina 16, 256 woorden
Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV