Kapellen

overzicht

Begraafplaats dingt mee naar Funeral Award

28-09-2004

Kapellen

Het ontwerp voor de begraafplaats van Kapellen, van tuinarchitectenbureau Lavendine NV, is een van de 10 genomineerden voor de International Funeral Award 2004. Burgemeester Koen Helsen is enthousiast, en onderzoekt nu hoe snel het ontwerp kan worden gerealiseerd.

Het ontwerpidee voor Kapellen heeft alvast de tweede hoogste score gekregen van de pers, weet burgemeester Helsen. Uit de 10 geselecteerden zal op 16 oktober een winnaar van de IFA 2004 worden gekozen.

Lavendine NV ging voor zijn ontwerp uit van de bestaande situatie op de begraafplaats in Kapellen. De hoofdlaan, die door het inkomgebouw van architect Jo Crepain loopt, vormt de hoofdas van het ontwerp. Ze verdeelt de begraafplaats in twee delen. De ronde punten worden behouden. Daar vertrekken dwarse dreven die de levensloop van de mens symboliseren. Na de lange, sombere winter zullen de bloeiende dreven het nieuwe leven na de dood voorstellen. De tuinarchitecten denken aan beukenhagen voor de dreven.

 

Kindergraven

De kinderbegraafplaats is een apart gedeelte. De strakke structuur wordt hier doorbroken en een kronkelend pad loopt langs de kindergraven.

Vooral plantensoorten die vlinders aantrekken zullen het pad omzomen. De zitbanken zijn grote ronde boomstronken waar treurende kinderen op kunnen zitten of lopen. De verstrooiingsweide van de kinderen is een rond grasperk dat niet te kort gemaaid mag worden, zodat de wilde bloemen er zich kunnen nestelen. Achter de weide ligt een bloementuin met een zonnebloemveldje.

Burgemeester Koen Helsen, samen met tuinarchitecten Hilde Goyvaerts en Paul Mertensvan bureau Lavendine. Foto Marie Theuns

 

Het Laatste Nieuws, pagina 17, 228 woorden
Aurex NV