Kapellen

overzicht

Centrum ondergaat complete gedaanteverwisseling

03-07-2004

KAPELLEN

Tegen 2007 zal Kapellen-centrum er volledig anders uitzien. De ruimte van het vroegere Traficgebouw krijgt een nieuwe bestemming. Ook de omliggende bebouwing wordt grondig aangepakt. Het startschot voor de ingrijpende verbouwingswerken is voor na de zomervakantie.

Vorig jaar werd het gemeentebestuur eigenaar van het Traficgebouw en omliggende ruimte van meer dan 6.000 vierkante meter. De herinrichting van het plein is een gemeentelijke aangelegenheid. De omliggende, en deels vervallen bebouwing, waar vroeger het bedrijf Valckenborg, was gevestigd, wordt aangepakt door de privť-sector. Met deze samenwerking ontstaat een totaalconcept voor Kapellen-centrum.

Tussen de Antwerpsesteenweg en de Vredestraat wordt een nieuw complex opgetrokken. Dat bestaat uit zes bouwlagen en een ondergrondse parking. De inrit voor de garage met 88 plaatsen komt langs de Essenhoutstraat. Het nieuwe complex wordt een mix van commerciŽle ruimten en dienstverleningsaangelegenheden. Het KBC-kantoor krijgt er een nieuwe stek. Ook de socialistische mutualiteit verhuist naar daar. De toegang tot de gemeentelijke bibliotheek gebeurt vanaf dan via het nieuwe complex. De eerste verdieping van het gebouw wordt ingevuld door de gemeentelijke bibliotheek en zeven appartementen. De tweede verdieping bestaat uit veertien appartementen. Op de derde verdieping is plaats voor twaalf appartementen. Enkel boven de gemeentelijke bibliotheek komt geen vierde verdieping dat elders wordt ingevuld met zes appartementen.

Het concept van het nieuwe en omvangrijke dorpsplein maakt deel uit van een architectuurwedstrijd zegt burgemeester Koen Helsen (VLD). ,,De Vlaamse bouwmeester zal hierover, tegen het einde van dit jaar, een definitieve beslissing nemen. Er waren ongeveer honderd kandidaten die hiervoor een ontwerp indienden. Daarvan zijn er uiteindelijk vijf weerhouden.

Mooie mix

,,Wij als gemeente hebben opgelegd dat het een mix moet zijn van zoveel mogelijk verschillende functies. Ik denk dan groen, parking, zitbanken, een eventuele kiosk, waterpartijen. Bovendien moest er ook een oplossing komen voor de druk gebruikte halte van het openbaar vervoer. Ook de ruimte tussen het nieuwe Agora-project en de Antwerpsesteenweg is in het project inbegrepen. De bouw van het Agora-project kan nog dit jaar starten en zal eind 2006 klaar zijn. Tegen die periode is er zeker duidelijkheid over het toekomstige uitzicht van het dorpsplein zodat die werken meteen van start kunnen. Onze timing is dat tegen 2007 Kapellen-centrum een grondige facelift heeft gekregen'', aldus Helsen. (FSE)

Het Nieuwsblad, pagina 21, 375 woorden
© Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV